Tuesday, March 26, 2013

Aktiveringsboll



Aktiveringsbollen är nog en utav de vanligaste varianter på inomhusaktivering för hundar. Ett väldigt enkelt koncept: en ihålig boll, med ett eller flera hål. Bollen fylls sedan med godisbitar och hunden ska försöka lista ut hur godisarna ska hitta ut, vilket går lättast om man rullar den, men även fungerar om man skakar den, eller kastar den åt olika håll. Första gångerna kan hunden försöka ha sönder bollen, om de tror att den lättaste lösningen är att ha tugga sig in, men då kan man behöva hjälpa till och visa att det faktiskt trillar ut om man rullar den åt rätt håll.

Dante sätter full fart på den och det låter i hela lägenheten när han är igång. Han rullar mest med nosen, men skulle den fastna under eller emot någonting så tar han även till sina tassar vilket är kul att se. Det händer också att han tar bollen i munnen och kastar den mot väggen eller liknande.

Jag har köpt flera olika varianter, men tycker att den röda i plast fungerar bäst då den istället för ett hål, har en lucka som man kan justera, beroende på hur små/stora godisbitarna är. Ibland kanske man bara har levergodisar hemma och har svårt att få dem i små bitar, eller har pyttesmå godisbitar som man ändå inte vill ska trilla ut allt för lätt. Den är också lätt att skölja av.

Om hunden är "hårdhänt" (hårdkäftad?) så är det bäst att köpa en variant i gummi som tål att tuggas på.

Perfekt att plocka fram när hunden är lite rastlös. Den får fundera och arbeta med problemlösning. Även om de efter några gånger vet exakt vad som gäller, så måste man hålla på ganska länge för att få ut alla och bollen lyckas alltid fastna på lite olika ställen. Vill man inte ge hunden för mycket godis så kan man göra väldigt små bitar, då de inte alls behöver vara stora.

1 comment:

  1. Själv brukar jag ta till tomma hushållsrullar, som jag fyller med godisbitar, viker ihop i båda ändarna. Ibland så tar jag tomma små kartonger fyller dem med godis och stoppar ner dem i en större kartong, då har Felix lite att jobba med. Efter att fått upp sista kartongen och mumsat i sig godiset, brukar han bli lite trött, det tar på hjärnkontoret att lista ut hur man öppnar kartongerna men ibland blir han för ivrig och sliter dem i stycken.

    Du och Dante får ha en härligt GLAD PÅSK, hoppas att solen får vara framme hela helgen.

    ReplyDelete