Sunday, February 8, 2015

Skotertur och ensamhetsträning

Ibland vill man göra någonting som hundarna inte kan följa med på. För min del var det att följa med på en skotertur med korvgrillning i skogen. Tänkte strunta i det, men är glad att jag åkte ändå, för det gav verkligen energi, även om kroppen blev trött.
Hundarna skulle få sällskap, men det blev lite ändrat med tider, så de behövde vara själva ca 1 timme. Jag kände mig inte stressad över det då jag ensamhetstränat Alice en del, även om jag inte behövt lämna henne ensam egentligen. Började med korta stunder när jag behövde göra någonting ute - gick och slängde soporna, fyllde på mat till vinterfåglarna, städade i hönshuset. Stod och lyssnade om hon gnydde eller pep, men hörde ingenting. Har så småningom dragit ut lite på tiderna hon varit ensam med Dante - åkt och handlat och sådant. I början fick hon åka med i bilen, men nu får hon vara hemma om det är under en timme. Varenda gång har det gått bra - hon har bara lagt sig och vilat tillsammans med Dante. Tror att mycket är tack vare att jag har honom, samt att varken jag eller Dante inte gör någon grej av att jag går iväg eller kommer hem. Har också haft hundvakt medan jag varit på läkarbesök och liknande och då har de skött sig båda två.Innan jag lämnar hundarna ensamma ser jag alltid till att rasta dem ordentligt och trötta ut dem på något sätt, antingen genom lek (kasta boll, frisbee) eller någon typ av aktivering så som att söka godis, aktiveringsspel eller liknande. Gärna tajma in måltider så att de är belåtna också. Men den viktigaste punkten är att de är lugna när man går hemifrån, så att man inte lämnar dem direkt när man trissat upp dem med lek och liknande, utan väntar en stund.

Efter skoterturen hade hundarna skött sig jättebra, både ensamma och när de fått sällskap. Vad glad jag blir! Det känns bra att lämna hundarna en stund när man vet att de både är skötsamma och uppskattade för att de är trevliga och roliga.

Avslutar med en kattboll och en Collieboll:




No comments:

Post a Comment