Tuesday, October 30, 2012

Fågelhund och krock med tre älgar


En sista bild från helgen som gick - en råttjägare som nöjer sig med att spana in Kanadagäss på håll. Saknar solen och det kändes underligt att åka upp till en fullskalig vinter i söndags. Dessutom hände något väldigt oväntat på tåget hem. Plötsligt hördes några kraftiga dunsar och det kändes som att tåget skulle spåra ur. Nödbromsning gjordes och alla resenärer tittade på varandra. Vad är det som händer?

Dante blev lite rädd och ställde sig upp för att spana ut genom fönstret, men höll sig tyst. Informationsmeddelandet i högtalarna meddelade att vi krockat med inte bara en, utan tre(!) älgar. Två dog direkt och den tredje sprang iväg. Ena älgen hamnade på något sätt uppepå tåget och de fick ringa efter hjälp för att lyfta ned det flera hundra kilo tunga djuret. Loket gick sönder och de behövde även få bort delar som fastnat i tåget. Stackars djur, men det gick åtminstone fort.

Som tur hade jag mat till både mig och Dante, samt varma kläder. Vi lyckades somna en stund och efter två timmar kunde vi åka vidare mot Falun. Tåget höll ända fram. Det var mycket klagomål och svordomar från medresenärerna, men vissa saker kan man inte rå över. Tycker de gjorde ett fantastiskt jobb som i sträng kyla och mörker lyckades få bort så stora djur och samtidigt lappa ihop ett trasigt lok.

2 comments:

  1. Ja, vad ska man säga, vilda djur kan man inte råda över. medresenärerna kan ju vara glada att de satt i ett tåg och inte en bil.

    ReplyDelete
  2. Det är sånt som kan hända när man är ute och reser, vare sig man tar sig fram med bil eller tåg. De vilda djuren har inte lärt sig att se sig för vid järnvägar och vägar, det är något som vi människor får ta med i beräkningen. Så om man får vänta ett par timmar gör mindre, huvudsaken att ingen människa kommer till skada. De påkörda älgarna tar markägare eller jakträttsinnehavare reda på, den som sprang till skogs, kommer att spåras tills de ser om den är skadad eller inte. Är den skadad så kommer den att avlivas och man behöver inte oroa sig över att något djur far illa längre än nödvändigt.

    ReplyDelete